Yasin DEMİR

#herseypaylasmakicin

Teknoloji ilerliyor hergün yeni birşeyler üretilip geliştiriyor ve biz bunları kullanıyoruz. Belki işimiz gereği belki sosyallik adına belki sırf zaman geçirme adına. Ama her ne sebeble olursa olsun , iyiden iyiye teknoloji ile içli dışlı olmuş bulunuyoruz.Hatta teknolojinin esiri olduk desem fazla abarttığımı düşünen kaç kişi çıkar ki ?

Çok farklı pencereden bir bakış ile sizlere ilginç bulacağınızdan süphe duymadığım konulara açıklık getireceğim…

Bu yazımda sizlere tüm bu teknolojik gereksimleri kullanırkenbilgilerimizi paylaşıyor ve geçip gidiyoruz.Peki ama kişisel bilgilerimiz ne kadar güvende? İştebunu aktarmaya çalışacağım. Sonrasında hala bu kadar rahat davranabilecekmiyiz karar sizin olacak tabi… Ama ne durumda olduğumuzu bilmek hepimizin hakkı diyor ve detaylara geçiyorum.

Fazla diil en fazla 10 yıl önce bir çoğumuzda bırakın bilgisayarı , telefon bile yoktu belkide. Arkadaşlarımızda , eşimizle dostumuzla gayet iletişimimiz kuvvetli iken bir anda telefonlar ardından bilgisayarlar vazgeçilmezimiz oldu ve içlerinde kaybolur olduk.O kadar bağlandık ki onlarsız yapamaz olduk. Hatta teknoloji ürünlerine ayırdığımız zamanı sevdiklerimize ayıramaz olduk. İletişimi arttırmak için kullanmaya başladık , bunun bereberinde ne hikmetse iletişim kopuklu , sanal arkadaşlıklar, sanal sohbetler üzerine bir hayata döndük.Herkez memnun ama bir o kadarda dert yanar insanlar olup çıktık. Tüm bu yapı oluşurken biz buna kişisel bilgilerimizi sunduk ki sunmaya devam ediyoruz…Telefonlarımız dinleniyor kayıt altına alınıyor, bilgisayarlarımızdan yazıştuığımız yazılar birileri tarafından okunabiliyor, son zamanlarda epey popülerleşen sosyal ağlarda bilgilerimizi pervasızca paylaşıyorken bunların kayıt altına alındığını ve adeta bizlerin birer gen haritası sırf bu bilgi birikimleri ile yeniden çıkartıldığını biliyormuyuz? Ve daha fazlası…

Peki ama tüm bunlar nasıl oluyor?

İsterseniz çok basit bir konuyu ele alıp buradan sizlere aktarmak istediğim sonuça varayım.

Google, Bing, Facebook, Twitter, Hotmail, Yahoo, Gmail, Microsoft Windows vs vs vs …

Televizyon, gazete ve internet üzerinden muhakkak denk geliştirmiştir bu yıl Türkiye üzerinden aranan kelimeler sıralaması filandır falandır die. İlgilendiğimiz konular, korktuğumuz yada sevindiğimiz olaylar-durumlar, bizleri heyecanlandıran yada ürperten hadiseler, neler biizm doğrularımız-yanlışlıklarımız vs vs vs.  hepsini aslında kimse bize sormuyor yada bizden öğrenmek için çaba sarfetmiyor ! Biz kendimiz tek tek tüm bilgileri en basit olarak Google a sorarak, ya da sosyal ağlarda birbirimizle paylaşarak onlara veriyoruz… Hergün tüm bilgi transferlerimizi bize ait olmayan kaynaklar üzerinden mailler ile yapıyoruz. Her geçen dakika smsler ile yapıyoruz. Hatta çok daha çarpıcı olan gerçek şu ki; bilgilerimizi tuttuğumuz , saklayıp koruduğumuz bilgisayarlarmızın işletim sistemleride bize ait olmayan dış güçlerin elinde… Farkında bile değiliz belki ama aslında herşeyimizi kayıtlar altına aldırıyoruz. Bizi kontrol etmeleri için artık sadece onlara verdiğimiz bu bilgileri alıp sentezlemeleri yeterli… Gelişen hemde çok büyük bir hızla gelişen dünyamızda şu an için her ne kadar net bir şekilde göremesekte ilerde çok daha net bir şekilde anlayacağız. İlerde devletler arası savaşlar bu gündeki gibi olmayacağı bir milletin diğerini nasıl zayıf ve korumasız bir duruma getireceği işte bu anlattığım düşünceler üzerine olacak ve şekillenecektir. Hatta olmaktadır da…

Aslında daha bir çok çarpıcı örnek ile konumuza devam etmemiz mümkün. Sizlere kısa, basit ve anlaşılır bir şekilde bu konuyu toparlamaya çalıştım. (Bu konu gerçekten çok ama çok daha derin olan, düşünülmesi, tartışılması, ve neler yapılmalıdır boyutunda ele alınması gereken bir konudur)

Sonuç olarak neyi ne şekilde yaptımızın ve nereye varacağının farkında mıyız? Bu bilinçle mi hareket ediyoruz. Devlet politikalarımız bunun parelelin de  gelişiyor mu? Yeni nesil kapılımış bu teknolojik sevdaya nereye gidiyor? Faydamı yoksa zarar mı görüyor ? Çağımızın en mühim, en çarpıcı ve en değerlisi olan bilgi (bilgilerimiz) kimlerin eline geçiyor ya da gerçekten korunuyor mu?

 

Yasin DEMİR / ysndmr.net

* * *

Yasal Uyarı:Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları ysndmr.net e aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

 

Makaleler ana sayfasına dönmek için tıklayınız…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.