Yasin DEMİR

#herseypaylasmakicin

——————————————————————————————–

Temel Linux Komutları –  Ubuntu

——————————————————————————————–

.

Yazılım Neden Özgür Olmalıdır ?

.

Günümüz teknolojisi, bilginin güncellenmesini ve kopyalanmasını kolay hale getirerek bizlere katkıda bulunmakta. Bilgisayarla ise bu işlemleri çok daha kolay hale getiriyor.

Bu kolaylaştırma beraberinde bazı sorunlarıda getirmekte. En büyük sorun telif hakları.
Bir komşumuz, yakınımız veya dostumuz bizden herhangi bir program istediğinde geri çevirmemiz etik açıdan doğru değildir. Ama önümüzde de yasa var “telif hakları” yasası. Bizim yaptığımız yardımı haksız ve suçlu buluyor. Bu durumda toplumu yozlaştırma ve yardımlaşma olgusunu köreltmektedir.

Evet ortada bir emek var fakat bu kullandığımız yazılımı geliştireni doğrudan etkilemiyor. Doğrudan etkilediği sadece dağıtıcı firmadır. O şekilde olduğu zaman bazı çıkarcı kesim tarafından söylenecektir;

Teknolojinin gelişmesini engelliyorsunuz. Bizlerin bunlara verdiği en güzel ve anlamlı yanıt ise;

Kapalı kaynak kodlu sadece ve sadece geliştiricinin istekleri ve insiyatifi doğrultusunda geliştirdiği program ve özellikleri, bu program ve özelliklerinin sadece bu geliştirici tarafından geliştirilmesi, teknolojinin gelişmesini engellemiyor mu? “Özgür yazılım vakfı” tarafından yayınlanan GNU (Genel Kamu Lisansı) ile kaynak kodları açık bir şekilde lisanslayıp ücretsiz olarak dağıtıp, binlerce geliştirici tarafından okunarak iyileştirilmesi, geliştirilmesi ve ek özelliklerin eklenmesi teknolojiyi daha hızlı ve daha kararlı olarak geliştirilmesine imkan sunmuyor mu?

Bu cevap herşeyi açık ve net bir şekilde açıklamaktadır.

Maddi olanaklar ve imkanlar denilmekte. Özgür yazılımcı çok güzel bir şekilde geçimini sağlamakta. Şirketler yazılımcının yazdığı programlara ek özellikler eklenmesini isteyerek sipariş vermekte. Teknik destek sağlamakta. Ayrıca açık kaynaklı yazılım; yazılımcıların Gövde Gösterisi. Çünkü * herkes tarafından ne derece kod bilgisi olduğu açık ve net şekilde gözlemlenebilmekte. Buda yazılımcıya olan güveni kat ve kat artırmaktadır.

Özgür yazılım geliştiricileri birçok büyük firma tarafından destekleniyor. Bağışlar, yatırımlar vs.

Aralarında Intel, Motorola, Texas Instruments ve Analog Devices’ında bulunduğu bazı şirketler bir araya gelerek C dili için özgür GNU derleyicisinin geliştirilmesi amacı ile finansal destek vermişlerdir. Bu arada Ada dili için GNU derleyicisi ABD Hava Kuvvetleri tarafından parasal olarak desteklenmektedir çünkü bu kurum kaliteli bir derleyiciye sahip olmanın en düşük maliyetli yolu olarak bunu görmektedir. (Hava Kuvvetleri parasal desteği bir süre önce bitmiştir, şu anda GNU Ada derleyicisi çalışmaktadır ve bununla ilgili bakım ve geliştirmeler ticari olarak desteklenmektedir.)

Bunlar küçük örnekler.

““Özgür bir yazılım lisansı;

Bu program serbest yazılımdır; tarafınızdan dağıtabilir ve/veya Free Software Foundation (Özgür Yazılım Vakfı) tarafından yayınlanan GNU (Genel Kamu Lisansı)’ın ikinci, ya da eğer isterseniz, herhangi bir sonraki sürümünde belirtilen koşullar altında değiştirilebilir.

Bu program yararlı olacağı ümidiyle; ancak, SATILABİLİRLİK ve BİR AMACA UYGUNLUĞU da içermek üzere HERHANGİ BİR GARANTİ VERİLMEKSİZİN dağıtılmaktadır. Ayrıntılar için GNU lisansına bakınız.

GNU lisansının bir kopyasının bu programla beraber size ulaşmış olması gerekir; eğer ulaşmadıysa Free Software Foundation, Inc., 59 Temple Place, Suite 330, Boston, MA 02111-1307 USA adresine yazınız.

Geliştiriciler: isim_soyisim, isim_soyisim (geliştiricilerin isimleri)””

Gördüğünüz gibi * her şey açık ve nettir.

Sizden yardım isteyen birini geri çevirmek doğru değil. Yardımlaşma telif hakkından daha önemlidir. Ancak gizli kapaklı işlerle dürüst ve iyi bir toplum bekleyemeyiz. Ağaç yaş iken eğilir. Geleceğimizide küçük yaşlarda gizli işlerden uzak tutmaktan geçer. Kişi yaşamını dürüstçe, açık bir şekilde gururla yaşamalıdır. Toplum açısından en iyi yol budur. Bu da sahipli yazılımlara “Hayır” demekle olur.

Yazılım kullanan diğer insanlarla açık, net ve özgür bir biçimde iş birliğine girmeyi hak ediyoruz. Yazılımın nasıl çalıştığını bilmek en büyük hakkımız. Yazılım bozulursa kendi kod bilgimizle yada herhangi bir yazılımcı tutarak düzeltmeyi hak ediyoruz. Yazılıma kendi kullanım amacımıza göre ek özellikler eklemeyi hak ediyoruz.

Kısacası Özgür Yazılımı Hak Ediyoruz…

Yararlanılan kaynak ; http://www.gnu.org/philosophy/why-free.html

——————————————————————————————–

Linux’un Özellikleri

——————————————————————————————–

LİNUX ‘UN ÖZELLİKLERİ

LINUX, sunucu ve istemci bilgisayarlarda çalışan türleriyle yaygın kullanılan bir işletim sistemi haline gelmiştir. Bu bölümde LINUX ‘un bazı özelliklerine göz atacağız:

1. BİRDEN ÇOK KULLANICI DESTEĞİ

İşletim sistemi aynı anda birçok kullanıcıya hizmet verir.

2.ÇOK GÖREVLİ

İşletim sistemi aynı anda birçok programı çalıştırır ve çok sayıda kullanıcıya hizmet verir.

İşletim sistemi üzerindeki programları korumalı (protected) moda çalışırlar. Bu moda uygulamalar birbirini etkilemeden sanki tek başına çalışıyormuş gibi bilgisayar üzerinde çalışırlar.

3. ÇOK İŞLEMCİ DESTEĞİ

Linux işletim sisteminin çok işlemci desteği vardır. 16 işlemciye kadar destekleyen Linux işletim sistemleri vardır.

4. TCP/IP DESTEĞİ

Linux, yerleşik TCP/IP desteği ile gelir ve Internet bağlantılarını kolayca yapar.

5. ORTAMLAR: KABUKLAR

Linux ‘te çekirdek üzerindeki işlemleri kabuk (shell) sağlar. Örneğin bir komut yazdığınızda bu komutu yorumlayan program kabuktur.

6. DOSYA YAPISI

Linux işletim sisteminde dosyalar, dizinler (directory) halinde düzenlenmiştir. Yaygın olarak kullanılan bu yapıda, programlar, sistem dosyaları ve kullanıcı dosyaları belli dizinler içinde yer alır. Kullanıcılar kendi dosyalarını istedikleri dizinleri açarak tutabilirler. Dosya sistemi aynı zamanda hiyerarşiktir. En tepede bir kök (root) nokta bulunur. Ardından dizinler dallanarak devam eder.