Yasin DEMİR

#herseypaylasmakicin

Son bir haftadır sizlerinde televizyondan, gazetelerden ve internet üzerindeki yayın organlarından da takip ettiğiniz üzere gündemdeki konu: “ 22 Ağustos itibari ile uygulanacak olan İnternete Sansür”.

Sanırım geçen bir hafta süre zarfında epey konuşuldu ve herkesin kafasında fikirler olumlu ya da olumsuz şekillenmeye başladı.  Artık bu konuyu benimde kaleme almamın zamanı geldi diyerek yazımıza başlıyorum. Sizlere İnternete Sansür konusunu iki ana farklı bakış açısıyla aktarmak istiyorum ve sonucunda da bu konu hakkında kararı sizlere bırakacağım.

İlk bakış açımız; genel demokrasi çerçevesinde insanların hür haklarını koruyarak son kararı gene insanlara bırakmak ve doğacak sonuçları tekrar demokrasinin imkânları dâhilinde hukuk a başvurmak.

İkinci bakış açımız ise; ileri demokrasi anlayışı ile toplumsal ahlakı göz önünde bulundurup, toplumdaki her bir ferdin yapacaklarını topluma getirisi ve götürüsünü ele alarak toplumsal ahlaki “Güvenlik mi?”  yoksa “Özgürlük mü?” sorularının yanıtlarını bulmak adına hukuksal olarak devletin mekanizmaları ile sansüre başvurmak.

Bu iki bakış açısını aşağıda sizlere yansıtmaya başlamadan önce; 22 Ağustosta uygulamaya girecek olan yasa çerçevesinde nelerin olacağını bildirmekte fayda var.  Tam olarak sınırları belli olmamakla beraber internet kullanıcılarını direkt etkileyen ama onlara pek seçenekte bırakmayan 4 paket sunuluyor. Bunlar Aile, Çocuk, Yurtiçi ve Standart paketleri. Bizler internetteki son kullanıcılar olarak bu paketlerden birini seçmeye zorlanıyoruz ve bunların dışında herhangi bir seçenek bırakılmıyor. Hemen bir dipnot geçelim; daha önce ülkemizdeki “youtube” gibi benzeri sansürlerde başvurduğumuz DNS sunucunu değiştirme ya da biraz daha bilgisi olanların başvurduğu Proxy ayarlarıyla oynamak vs çözüm olmayacak. Çünkü bu uygulama son kullanıcılar üzerinden çıkışlı değil. Direkt ISS’lerden (servis sağlayıcılarımızdan) yapılacak olan sansürler ile kapatılan sitelere ya da benzeri durumlara seyirci kalacağız. Devlet gerekli gördüğü kısıtlamaları servis sağlayıcılarına bildirecek ve onlarda sansür uygulayacak. Aksi durumda (servis sağlayıcılarının kısıtlamaları yapmaması) devlet tarafından çok ciddi yaptırımların uygulanacağı açıklanma da bulunmakta.

Özgürlükler çerçevesinde son kullanıcı olan bizlerin istediği siteye girememesi ya da istediği kitabı, yazar makalesini okuyamaması hoş olmamakla beraber toplumda çok ciddi dirençle karşılaşılacağını çok bariz gördük. Bu konu twitter gibi sosyal paylaşım alanlarında, toplumsal derneklerde çalışmalar başlamış durumda ve yasanın iptaline kadar pes edilmeyeceği söylenmekte. Aksi görüşteki insanlarda bunun sansürden çok toplumda süregelen ahlaki boyutta çöküntü tüm hızıyla devam ederken olumlu bir kısıtlama olarak görmekte ve desteklemekte. Aile yapısının göçmüş, Türk kültür yapısının her geçen gün daha da fazla asimile olduğu, iç ve dış mercekli kanallarla eritilerek adeta yeniden süslü ama içi boş bir şekilde şekillendirildiği günümüzde;  artık buna bir dur demek, toplumu korumak, toplumsal yozlaşmayı bitirmek, ahlaki çöküşü durdurmak, içi boş ve özenti gençlik gelişimini en azından azaltmak adına sansür diye denilen bu uygulamayı kabul etmekte.  Bizleri direkt etkileyen, kişilere karşı olumlu ya da olumsuz bir uygulama olan bu yasaya kayıtsız kalmak doğru olmayacağı kesin. Bir süre daha bu konu konulup tartışılacaktır. Ki zaman ne gösterecek hep beraber göreceğiz.

Hala tam olarak çerçevesi çizilmemiş olan bu yasa daha net bir şekilde ortaya konulduğunda yeniden ve daha detaylıca bu konuyu ele alacağız. Her birimizin kafasında tam olarak olmasa da hafifçe şekillendiği ve ilerleyen süre zarfında yasa tüm detaylarıyla ortaya konulduğunda görmüş olacağımız çerçeve de her şey çok daha net olacak ve bizlerde net olarak durum değerlendirmesi yapma fırsatı bulacağız. Yukarıda da belirtmiş olduğum üzere karar elbette sizin olacak…

Yasin DEMİR / ysndmr.net

* * *

Yasal Uyarı:Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları ysndmr.net e aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

 

Makaleler ana sayfasına dönmek için tıklayınız…

“İnternete Sansür” için bir cevap

  1. yetersiz 300 tane uydu bonbasıyla uydulara son versinler hıı sonra mı karsal yaynlarada bonba yapmak için bir uydu gondersinler dah sonra kedisini imha etsin bunların hepsini gazetelerden ogrenelim bu kadar berbat bir hayalin gerçekleşcek hali mi desek….

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.