Yasin DEMİR

#herseypaylasmakicin

Cloud Computing

Muhtemelen ilk olarak duyduğunuz ya da bazı yazılarda üstün körü anlatılıp geçilen, hatta bazı haberlerde sık sık yazılan bu terime uzak olabilirsiniz ama bu yazıdan sonra her şey çok daha açık ve net olacağına emin olabilirsiniz.

Bu kavramı “Bulut Bilişim” olarak Türkçeye çevirebiliriz. İsterseniz şimdi detaylara geçelim…

Bulut Bilişim nedir? Ne işe yarar?

Bulut Bilişim temel olarak bir uygulamanın, web üzerinden, kendi sisteminizde herhangi bir kurulum gerektirmeden çalışabilmesi demektir. Bu uygulamalara birçok örnekler verebiliriz. En aşina olduğunuz Word, Excel gibi ofis uygulamalarıdır. Aynı şekilde yedekleme yazılımları da bu kavram içinde yer alır. Daha çarpıcı bir örnek olarak Google Docs’u söyleyebiliriz sanırım. Bildiğiniz üzere Google Docs sayesinde sisteminize hiçbir şey kurmadan, dünyadaki istediğiniz yerden, milyonlarca insanla beraber erişebilirsiniz. Aynı zamanda Google’ın yeni tarayıcısı Google Chrome da bir Cloud Computing örneği olarak gösteriliyor. Çünkü Chrome her ne kadar sisteminize kurulum gerektirse de web servislerinden de fazlasıyla faydalanıyor. Başka deyişle bir ağ yapısı kullanılarak  bir browser (mozilla, opera, chrome vb) ile uygulamaları işlemçi, depolama alanı gerektiren bütün dosyalarınızı ana bir bilgisayarda tutarak, gerçek işinize odaklanmanızı sağlar. Bu işlemleri yaparken kullandığınız kaynakların ücretini ödemek, kaynaklara para ödemekten kurtulmayı sağlar.

Bu yeni kavramın bize sağladıkları;

  • Maliyet
  • Kullanım kolaylığı
  • Güvenlik
  • Ölçeklenebilirlik
  • Sürdürülebilirlik

Olarak konuları belirleyebiliriz.

Peki, bu konuları açacak olursak;

Maliyet: Yazılım araçlarının ihtiyacımız kadarını kullanarak maliyet optimize edilmiş oluyor.

Kullanım Kolaylığı: Yazılım araçlarını kurmak, yapılandırma yapmak ya da depolama birimlerimizde taşımak vs. gibi sorunlar ortadan kalkmış oluyor.

Güvenlik: Virüsler veya diğer zararlılar konusunda siz değil İşletim sistemini sağlayan firma sorumlu oluyor.

Ölçeklenebilirlik: Geliştirilen yazılımın ya da türevlerinin ne kadar kullanılıp kullanılmadığı vb.

Sürdürülebilirlik: İşletim sisteminizin sürekli çalışmasını ya da aksamamasını işletim sisteminizin servisini satın aldığınız firma garantileyecek.

 

Sosyal Paylaşım Ağları üzerindeki oyunlar

Tüm bunların paralelinde artık şirketler de bu kavram üzerinden yapılanmalarını yapmak da ve iyiden iyiye bu yapı yaygınlaşmaktadır. Aslında birçok alanda farkında olmadan da olsa bu yapıdan servisi almakta ve bu yapıyı kullanmaktayız. En anlaşılır olacak şekilde izah etmek gerekirse, ünlü sosyal paylaşım alanı üzerinden oynadığımız oyunlar bu yapı üzerinden sağlanmaktadır. Bilgisayarlarımızda bir browser açıyor ve bu oyunlara bağlanıp keyifle zamanımızı geçiriyoruz.

Tabi sorulması gereken farklı bir konu beraberinde geliyor bu yapı ile beraber. Sizce biz bu yapı (Bulut Bilişim) içerisinde ne kadar güvende oluyoruz. Bize ait kişisel bilgilerimiz ne derece korunaklı? Bilgilerimizi güvendiğimiz sitelerin ellerine veriyoruz ama bir gün bizleri yarıda bırakırlar mı? Yoksa olmaz öyle şey diyenlerden misiniz?

Çok daha detaylı konuları bir başka yazımızda ele alacağım ve en güzel şekilde sizlere bunların detaylarını aktaracağım…

 

Yasin DEMİR / ysndmr.net

* * *

Yasal Uyarı:Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları ysndmr.net e aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

 

Makaleler ana sayfasına dönmek için tıklayınız…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.