Yasin DEMİR

#herseypaylasmakicin

Artık teknolojik gelişmeler ile savaş-silah kavramı değişmekte ve her geçen zamanda öne çıkan yöntemler farklılık göstermektedir.Yeni trend açık ve net belli.İnternet…

İnsanoğlu artık kendini aşma noktasında.Gelişen teknolojinin önüne geçmek bir yana ona ayak uydurmak bile zorlaşmakta.Tabi gereksinimler ve tüketmekte olduğumuz herşeyin profilide paralel olarak değişmekte.

Bunlara en güzel örnek hayatımıza aniden girmiş ve birçok insan için vazgeçilmez hal almış olan Facebook ve Twitter gibi sosyal paylaşım ağlarını söyleyebiliriz. İşte tam bu noktada herşey daha netliğe kavuşuyor.Nasıl bir yüzyıldayız ve artık bizleri bu sosyal paylaşım ağları bile nasıl yönlendiriyor,  bunu idrak etmek ve göz onünde bulundurmak çok önemli. Ki sonuçunda korkuç gerçeklerle yüzleşmek zorunda kalıyoruz. Ayrıca cevrelerce dünya güçü olan ABD sizce buna duyarsız mı kalıyor yoksa bizi çepe çevre mi sarıyor.

Evet !

Nasıl mı?

veteknololoji.com da ki kısa bir alıntı da herşey daha çarpıcı bence…

İnternetin lider sosyal paylaşım ağları Facebook ve Twitter’ın Mısır’daki isyanda büyük rol oynamasının ardından, Obama yönetimi internet özgürlüğüne yönelik yeni bir politika açıklamaya hazırlanıyor.

Yeni politikanın, kullanıcılara internetteki engelleri aşmalarına yardımcı olacağı, diğer yandan otokratik hükümetlerin muhalifleri bastırmak için aynı teknolojiyi kullanmasına engel olacağı belirtildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın bir yıldan bu yana değerlendirmekte olduğu politika, aynı zamanda internetin baskıcı rejimlerde yaşayan insanlara bir silah olarak sunulması veya otokratlara muhalifleri ezmek için bir araç haline getirilmesi üzerine de tartışma başlattı.

Yeni politikayı Salı günü yapacağı konuşmayla açıklayacak olan Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, sosyal paylaşım ağlarının iki yönlü kullanımlarına bir yıl öncesinden değinmişti.

Clinton, yapacağı konuşmada, internetin Tunus, Mısır ve diğer Arap ülkelerinde hem muhalefet, hem de hükümet tarafından nasıl kullanıldığına değinmesi bekleniyor.

Yani söyleyebilirz ki özellikle Soğuk Savaş döneminde, önemli stratejik ülkelerde orduları destekleyerek rejimleri değiştiren ABD, 21’nci yüzyılda yeni silahını buldu: İnternet.

HÜKÜMETTEN KORUNMA YÖNTEMLERİ

Bakanlık, yeni politika altında, internet kullanıcılarının güvenlik duvarlarını aşmasını ve insan hakları aktivistlerinin e-posta hesaplarını korumalarını sağlayacak, aynı zamanda polis tarafından gözaltına alındıklarında cep telefonlarındaki bilgileri silecek hizmetleri finanse edecek.

Aylardan bu yana değerlendirilmekte olan politika, Arap ülkelerinde yaşanan isyan hareketi sebebiyle öncelik kazandı.

Obama yönetimi yetkilileri, politika kapsamında çeşitli projelere odaklanıldığını, bu şekilde teknolojinin demokratik değişim sağlayan bir güç olduğunun gösterildiğini belirtti. Söz konusu projeler, bazı teknoloji uzmanları ve insan hakları aktivistleri arasında da tartışma konusu olmuş durumda.

Analistler, Kongre’nin politikayı hayata geçirmek sürecinde bir yıl oyalandığını, halihazırda 30 milyon dolar kaynağın projelerde kullanılmış olabileceğini belirtti. İnternetteki engelleri aşmaya yarayan hizmetler Obama yönetiminden sağlanan düşük bütçeyle desteklendi. Uzmanlar ise Çin, İran ve benzeri ülkelerdeki milyonlarca insana ulaşabilmek için, çok daha fazla ağ oluşturmak gerektiğini belirtiyor.

Tüm bunların hemen sonuçunda sorulması gereken bi soru var.

Biz bunların neresindeyiz?

Sizcede artık bunu düşünmemiz gerekmiyor mu?

Yasin DEMİR / ysndmr.net

* * *

Yasal Uyarı:Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları ysndmr.net e aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

 

Makaleler ana sayfasına dönmek için tıklayınız…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.